Πως να κάνω μετακόμιση: συμβουλές και χρήσιμα tips

Αλλάζετε σπίτι και έχετε πελαγώσει; Δεν ξέρετε από που να αρχίσετε και που να τελειώσετε; Μην ανησυχείτε, γιατί στον χρήσιμο οδηγό για μετακόμιση που θα βρείτε στο παρόν άρθρο έχουμε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να σας λύσουμε τα χέρια. Κυριολεκτικά. Είτε πρόκειται για σπίτι που θα νοικιάζετε, είτε για ένα σπίτι που αγοράσατε με δάνειο ή με τις οικονομίες μιας ζωής, η μετακόμιση είναι ένα δύσκολο κομμάτι (τουλάχιστον έτσι φαίνεται στην αρχή), αλλά και απαραίτητο. Δείτε στο άρθρο αυτό πως μπορείτε να κάνετε την ζωή σας εύκολη, και την μεταφορά -αν όχι παιχνιδάκι – τουλάχιστον μια πιο ευχάριστη διαδικασία.

Πακετάρισμα και ξεσκαρτάρισμα

Επόμενο μεγάλο βήμα μιας μετακόμισης είναι το κομμάτι της συσκευασίας, το λεγόμενο πακετάρισμα. Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να φέρετε σε πέρας αυτήν την σχετικά επίπονη διαδικασία όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Πετάξτε ότι δεν χρειάζεστε, μια μετακόμιση είναι η καλύτερη αφορμή για ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα και ξεσκαρτάρισμα. Μαζεύοντας τα “υπάρχοντα” σας θα βρείτε πολλά ξεχασμένα αντικείμενα που είτε δεν τα χρησιμοποιήσατε ποτέ, είτε έχετε πάψει από καιρό να χρησιμοποιείτε. Αυτά μπορεί να είναι ρούχα, παπούτσια, τσάντες κλπ, αλλά μπορεί να είναι και παλιά βιβλία, διακοσμητικά, CD και γενικά διάφορα αντικείμενα. Αν μπορείτε να χαρίσετε κάποια σε φίλους ή οπουδήποτε αλλού απλά κάντε το. Κάτι που δεν χρησιμοποιήσατε για πάνω από 3 χρόνια πολύ δύσκολα θα το χρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα χαρίστε παλιά βιβλία που έχετε διαβάσει και δεν χρειάζεστε πια σε μια βιβλιοθήκη. Έτσι και αυτά θα πιάσουν τόπο κι εσείς θα τα ξεφορτωθείτε. Με ένα σπάρο δυο τρυγόνια.

Πακετάρετε σε δόσεις

Όλο μαζί το πακετάρισμα (μονορούφι που λένε) δεν βγαίνει εύκολα. Όχι ότι δεν γίνεται, αλλά θα ζοριστείτε πολύ και θα σας φανεί βουνό. Για να τα αποφύγετε λοιπόν όλα αυτά, πάρτε το χρόνο σας και μαζέψτε τα αντικείμενα σας λάου λάου…

Αυτό προϋποθέτει να ξεκινήσετε σχετικά νωρίς. Αφού ξέρετε ότι θα μετακομίσετε ξεκινήστε να πακετάρετε τα πρώτα κομμάτια (σίγουρα όχι αυτά που χρησιμοποιείτε περισσότερο) ακόμη και ένα μήνα πριν. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, αλλά θα σας λύσει τα χέρια. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον λίγο ελεύθερο χρόνο που ίσως έχετε μέσα στην μέρα και δεν θα χρειαστεί να βρείτε μαζεμένο χρόνο για το πακετάρισμα!

 

Προσοχή στα εύθραυστα αντικείμενα

Τυλίξτε προσεκτικά τα γυάλινα και γενικά τα εύθραυστα αντικείμενα όπως πχ πιάτα, ποτήρια, κούπες, πορσελάνες κλπ ή και κάποια διακοσμητικά για να τα προστατέψετε από το σπάσιμο κατά την μεταφορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα από παλιές εφημερίδες και περιοδικά ή και κομμάτια από αεροπλάστ στη βάση και στη κορυφή κάθε κιβωτίου. Επίσης, για τα εξαιρετικά εύθραυστα αντικείμενα, αντί για κούτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά κουτιά φύλαξης αντικειμένων που παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

 

Γράψτε πάνω στις κούτες ή κολλήστε ετικέτες

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να ανοίξετε όλες τις κούτες για να βρείτε ένα αντικείμενο ή να πηγαίνετε τις κούτες βόλτες πέρα δώθε για να ταξινομήσετε τα πράγματα μετά από τη μετακόμιση. Για αυτό γράψτε πάνω στα κιβώτια. Η ταξινόμηση μπορεί να γίνει ανάλογα με:
● το περιεχόμενο (πχ γυαλικά, ρούχα, βιβλία κλπ),
● το δωμάτιο για το οποίο προορίζονται (πχ κουζίνα, μπάνιο, κρεβατοκάμαρα κλπ)
ή  ● και με τα δύο.

Τον χρόνο που θα ξοδέψετε για την ταξινόμηση αυτή θα τον κερδίσετε πολλαπλάσιο κατά την τακτοποίηση. Επιπλέον, θα μπορείτε να βάλετε τις κούτες και τα πράγματα στο δωμάτιο στο οποίο προορίζονται, γλιτώνοντας περιττές βόλτες και έξτρα κουβαλήματα.

Πακετάρισμα - αμπαλάζ επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών

Τα ογκώδη αντικείμενα όπως τα βαριά έπιπλα (κρεβάτια, ντουλάπες, τραπέζια κλπ) και οι ηλεκτρικές συσκευές (ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια κλπ) θέλουν κι αυτά την ανάλογη μεταχείριση για την μεταφορά τους. Εννοείται πως οτιδήποτε ξεμοντάρεται (λύνεται), καλό είναι να το λύσετε και να το ξανασυναρμολογήσετε στο νέο σας χώρο. Εκτός του ότι θα γίνει πιο εύκολη η μεταφορά, καθώς θα έχετε μικρότερο βάρος και όγκο, επιπλέον με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε και τις ζημιές που είναι πιθανόν να πάθουν τα έπιπλα σας. Τυλίξτε τα έπιπλα με το ειδικό χαρτόνι συσκευασίας, με το ειδικό πλαστικό (αεροπλάστ) ή με ζελατίνα (σαν αυτή που χρησιμοποιούν στα αεροδρόμια) για να αποφύγετε φθορές. Επίσης, καλό είναι να κολλήσετε χοντρά κομμάτια από χαρτόνι στις γωνίες, οι οποίες είναι συνήθως τα πρώτα σημεία που εμφανίζουν χτυπήματα κατά την μεταφορά.
Αν το έπιπλο που πρόκειται να μεταφέρετε έχει πόρτες ή συρτάρια που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αφαιρέσετε κλείστε τα οπωδήποτε με ταινία. Αποφύγετε όμως την απλή κολλητική ταινία (διάφανη ή καφέ) γιατί έχει συνήθως ισχυρή κόλλα που μπορεί να κάνει ζημιά ή να αφήσει σημάδι στο αντικείμενο. Για αυτή την δουλειά είναι ιδανική η χαρτοταινία που χρησιμοποιούμε πχ στο βάψιμο. Δεν αφήνει καθόλου σημάδια και κολλάει πολύ ικανοποιητικά. Ότι πρέπει δηλαδή. Όσον αφορά στις ηλεκτρικές συσκευές αυτές δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη συσκευασία, εκτός ίσως από τις πιο ευαίσθητες (πχ τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ. Για τις λευκές ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήρια, κουζίνες κλπ) φροντίστε να βρείτε κάποιον γνωστό (κατά προτίμηση ηλεκτρολόγο) που θα μπορεί να σας βοηθήσει με τις συνδέσεις και τις αποσυνδέσεις, αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Αν θέλετε πάντως να είστε 100% σίγουροι φωνάξτε κάποιον ειδικό. Θα σας κοστίσει κάτι λίγο, αλλά θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

 

Πακετάρισμα ρούχων

Το πακετάρισμα των ρούχων είναι σχετικά εύκολο, αν και ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ευκολία στη μεταφορά και χαμηλό κόστος ευκολία στην τακτοποίηση. Αν προτιμάτε για παράδειγμα ευκολία στην αποθήκευση και την μεταφορά και μάλιστα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, τότε μπορείτε να βάλετε τα ρούχα σας σε μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών που είναι και ανθεκτικές και χωράνε και πολύ πράμα. Έτσι κι αλλιώς τα ρούχα είναι ελαφριά οπότε δεν θα έχετε πρόβλημα στην μεταφορά. Αν πάλι προτιμάτε την ευκολία στην τακτοποίηση στο νέο σας σπίτι τότε ίσως αξίζει να ψάξετε τις λεγόμενες χαρτοντουλάπες ή αλλιώς χάρτινες ντουλάπες ή γκαρνταρόμπες. Στην ουσία πρόκειται για μεγάλα και ψηλά χαρτοκιβώτια (πχ σαν αυτά των ψυγείων) με τη διαφορά ότι διαθέτουν κανονικά μία ράγα ντουλάπας για να κρεμάσετε τα είδη ρουχισμού σας. Έτσι η τακτοποίηση γίνεται παιχνιδάκι καθώς όταν φτάσουν τα ρούχα στο νέο σας σπίτι απλώς τα ξεκρεμάτε από την χάρτινη ντουλάπα και τα κρεμάτε στην κανονική! Τόσο απλά! και φυσικά γλιτώνετε και το σιδέρωμα, πράγμα σημαντικό μιας και θα έχετε ένα σωρό άλλα πράγματα για να τακτοποιήσετε…
Η λύση αυτή είναι πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και στη χώρα μας .

Βρείτε φορτηγό για την μετακόμιση.

Έπιπλα όπως ντουλάπες, κρεβάτια σύνθετα κλπ ή οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως είναι πχ το ψυγείο, η ηλεκτρική κουζίνα και το πλυντήριο, καλό είναι να μεταφερθούν με το πρώτο δρομολόγιο. Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείτε τα ογκώδη αυτά αντικείμενα σε έναν άδειο χώρο, παρά σε έναν χώρο γεμάτο με κούτες όπου θα πρέπει να κάνετε διάφορα ζικ ζακ ή σλάλομ για να τις αποφύγετε.

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα αποφύγετε και να είστε πιο ξεκούραστοι και κυρίως ήσυχοι αν εμπιστευτείτε σε εμάς τα ΠΑΝΤΑ. Έμπειροι επαγγελματίες στον χώρο της μετακόμισης με υλικά και μηχανικά μέσα που θα κάνουν την μετακόμιση σας εύκολη και ευχάριστη.

 

Μην διστάσετε να μας ρωτήσετε ότι απορία έχετε , θα είμαστε εδώ για εσάς !!

Σχετικά Άρθρα